СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНО ШОФИРАНЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА

Макар, че мнозина шофьори ( най – вече младите и неопитни) смятат, че зимата е най – опасното време за шофиране, есента също крие рискове, когато сме на пътя.

Както всички знаем, с редуването на сезоните се променят времето и пътните условия.

Наред с красивите цветове, прохладното време и вкусните тиквени аромати, есента може да донесе със себе си обилни дъждове, мокри листа, мъгла, замръзване и слънчеви отблясъци.

Всички тези промени могат да бъдат предизвикателство, когато сме зад волана. 

Обърнете внимание на няколко важни неща, свързани с пътната обстановка. Така вероятността да избегнете инцидент на пътя ще се увеличи значително.

В тази статия ще ви предложим съвети за безопасност при шофиране, които ще ви помогнат да се справите с предизвикателството на есенните дни.

 

Бъдете видим за другите участници в движението.

Едно от най – важните неща, които трябва да вземете в предвид е видимостта.

Задължително включете фаровете си на къси светлини, за да могат другите водачи да ви виждат по – добре.

Погрижете се предното и задно стъкло да са чисти. Това можете да постигнете с добре работещи чистачки. За да ги запазите по – дълго е важно да ги почиствате с мек памучен парцал, напоен с алкохол.

 

Внимавайте с листата.

През есента ръка за ръка вървят красота и опасност. Когато блестят с цвят по дърветата, листата са изключително красива гледка. Но когато са на земята и не са своевременно почистени, те могат да доведат до опасност за шофьорите.

Мокрите листа могат да бъдат хлъзгави, почти като лед. Бъдете нащрек! Не натискайте прекалено силно спирачките и избягвайте рязкото спиране. Имайте предвид, че за да спре на мокра повърхност – особено такава, покрита с мокри листа, вашият автомобил ще има нужда от много повече време.

Съветваме ви да спазвате по – голяма дистанция и да съобразите скоростта си.

Дори когато са сухи, падналите листа, също представляват опасност. Те могат да покрият маркировката на пътното платно, да заблудят шофьорите за размера на пътната лента и да обърнат посоките. Особено опасно е през нощта, когато видимостта е значително намалена.

 Листата, натрупани отстрани на пътя, могат да прикрият опасностите като:

  • огромни дупки, зинали на пътя
  • отворени решетки за канализация
  • бордюри
  • отломки

 

Други проблеми

През това време на годината температурите започват да спадат. Те могат да станат толкова ниски, че да причинят замръзване. Тези, които шофират рано сутринта, трябва да обърнат особено внимание на възможността за заледяване, особено на мостове, надлези и сенчести райони. Това са зони, в които лесно може да се образува слана. Също така е важно да изчистите предните стъкла и всички прозорци от замръзване, преди да потеглите на път. 

Мъглата е често срещан проблем през есента, особено през ранните сутрешни и вечерни часове. Тя може драстично да намали видимостта ви. 

За да избегнете инциденти включете светлините за мъгла, използвайте късите светлини на фаровете, шофирайте бавно и предпазливо, с много допълнително разстояние между вас и други автомобили.

Слънчевите отблясъци също могат да подложат шофьорите на изпитание, особено през сутрешните и вечерните часове на пик. 

Има прости трикове за справянето с този проблем:

  • дръжте чифт слънчеви очила в колата си през цялото време
  • премахнете излишните неща от сенника, за да може лесно да се използва
  • поддържайте вътрешността на предните си стъкла чиста 

 

Поддръжка на автомобила

И не на последно място, бъдете сигурни, че автомобилът ви се поддържа правилно. Уверете се, че гумите ( обърнете внимание на грайфера и налягането), спирачките, чистачките, акумулатора и подгряването на задното стъкло са в изправност. Погрижете се също така за маслото и антифриза.

И накрая, за да бъде шофирането ви безопасно, трябва да разбирате рисковете, свързани със смяната на сезоните и пътната обстановка.